ABB och Treston utvecklade en cobotvagn tillsammans – samarbetet inleddes på Underleverantörsmässan i Finland
Vi intervjuade Juha Mainio från ABB om samarbetet och de senaste nyheterna inom cobotics.
Cobotar och flexibel automation är här för att stanna
Juha Mainio har arbetat på ABB i ett tjugotal år, med fokus på cobotar sedan 2016. Det året lanserades ABB:s första tvåarmade cobot, YuMi.
"Det var en stor grej och vi såg många olika användningsfall för cobotar. Sedan dess har ABB systematiskt ökat sina investeringar i utvecklingen av nya cobotlösningar", säger Juha, som nu arbetar som Regional Sales Manager på Finlands robotenhet. Globalt sysselsätter ABB:s robotenhet 11 000 personer.
Enligt Juha är cobotar här för att stanna och är inte bara en övergående trend. Antalet cobotar ökar år för år, men den största tillväxten har ännu inte kommit. – Industrirobotar försvinner inte, men utöver dem har cobotar, liksom autonoma mobila robotar, blivit vanligare. De kompletterar varandra väl och skapar flexibel automatisering. Cobotar är vad vi kallar "entry level"-robotik, vilket innebär att de är lätta att implementera även i små och medelstora företag som inte nödvändigtvis har specifik expertis inom robotik.
Utvecklingen av cobotvagnen var sömlös
Från början hade Juha en positiv känsla för samarbetet med Treston. "Jag hade stött på Treston både hos kunder och i skolor där jag hade utbildat människor i cobotik, så jag var lite bekant med Trestons lösningar. Treston har ett starkt varumärke av hög kvalitet."
Både Treston och ABB hade representanter från produktutveckling, marknadsföring och försäljning som deltog.
"Samarbetet var sömlöst, avslappnat och professionellt", säger Juha och minns projektet. I början av projektet diskuterades kundernas behov, tillämpningar och eventuella gemensamma utvecklingsprojekt. Detta ledde till idén om en cobotvagn, som lätt kunde tillgodose behoven hos flera arbetsstationer och påskynda avkastningen på investeringen.
Kimmo Lehti, direktör för enheten Produkter på Treston, deltog också i utvecklingsarbetet. "Idéerna förfinades genom praktiska tester. Till exempel, istället för att montera vagnen via ryggfästet till arbetsbänken, valde vi sidofäste. Som ett resultat försåg vi ABB med en prototyp av en cobotvagn, som vi testade i ABB Drives-enheten, säger Kimmo Lehti när han förklarar de olika faserna i samarbetet.
Mest övertygande cobotapplikationer
Under årens lopp har Juha insett vilka applikationer som är särskilt lämpliga för cobotar. Genom kundbesök har han också upptäckt vad som gör cobotar attraktiva för en bredare publik.
– De senaste åren har cobotar använts i olika tillämpningar, som slipning och polering. Just nu är svetsning den mest intressanta tillämpningen", avslöjar Juha. Gemensamt för applikationerna är att de förbättrar ergonomin för arbetstagarna genom att hjälpa till med ergonomiskt utmanande uppgifter eller förbättra den höga kvaliteten på verksamheten eller säkerheten.
"Att arbeta med kunder på fabriksgolvet har gjort det tydligt att det inte nödvändigtvis handlar om att skaffa en cobot för en enda uppgift utan snarare att använda samma enhet i flera arbetsstationer. Det är ett återkommande tema. Därför är en cobotvagn mer än nödvändigt", förklarar Juha.
Video presenterar Cobot-vagnen i aktion. Juha Mainio visar hur vagnen och coboten fungerar tillsammans.
Göra cobotar vanligare
Nyckelordet är enkelt. "Om vi vill öka användningen av cobotar måste vi göra dem ännu enklare att köpa och driftsätta", säger Juha Mainio från ABB. Att programmera och integrera olika verktyg, som gripdon eller maskinseende, med cobotar ska vara enkelt.
Kontinuerlig utveckling av artificiell intelligens (AI) ger också nya idéer för cobotapplikationer. Inom logistik kan till exempel cobotar utrustade med maskinsyn användas för att effektivt flytta och plocka upp föremål. AI-baserade machine vision-lösningar är självlärande, vilket innebär att varje produktionscykel gör systemet mer tillförlitligt. Maskinvisionen för cobotar kan tränas för att identifiera funktioner i produkter, vilket hjälper till att känna igen vilka artiklar som behöver lossas från en pall. När coboten fortsätter att fungera fortsätter den att lära sig nya saker.
Traditionella arbetsroller i omvandling
Manuella industriella uppgifter kommer att omvandlas i kölvattnet av nya digitala och AI-baserade applikationer. Digitaliseringen leder dock inte till färre jobb. När till exempel cobotar används för att förbättra ergonomin förblir medarbetarnas förmåga och motivation att arbeta hög och effektiviteten förbättras. Genom att investera i en ny typ av arbetsmiljö kan företag också göra manuellt arbete mer attraktivt för yngre generationer. Istället för att vara ett hot kan en ny typ av digital kollega vara tilltalande för millennials.
Enligt Juha lämpar sig cobotar väl för många olika företag. – Cobotarna är både skalbara och driftsäkra och passar dessutom små och medelstora företag som vill ha hjälp med att effektivisera sin produktion. Genom att förbättra sin produktion kan små och medelstora företag se till att de förblir konkurrenskraftiga och skapa nya arbetstillfällen."
Ekosystemet är under stark utveckling
Ekosystemet kring cobotar och olika nya arbetsplatslösningar utvecklas kontinuerligt. Enhetstillverkare, integratörer och kunder bidrar alla till utvecklingen av nya lösningar. Att dela nya idéer och erfarenheter är avgörande för branschens utveckling. ABB lanserar också nya cobotar på marknaden i sommar, med ökad nyttolastkapacitet och räckvidd.
Treston, å andra sidan, fortsätter att utveckla lösningar som förbättrar välbefinnande och ergonomi i industriella miljöer. Därför kommer samarbetsutvecklingsprojekt med enheter som arbetar med cobotar, mobila robotar, maskinseende, AI, exoskelett och olika andra digitala hjälpmedel att fortsätta aktivt.
Om detta inspirerade dig att överväga arbetsplatslösningar ur ett nytt perspektiv, tveka inte att kontakta oss. Fråga gärna efter mer information!